Fűtés klímával

by | Nov 24, 2019

Itthon még kevésbé elterjedt megoldás a klíma berendezéssel történő fűtés. Ez több okra is visszavezethető. Egyrészt nincs benne még a köztudatban, hogy gazdaságosan lehet fűteni, akár légkondicionálóval is. A jelenleg forgalmazott készülékek nagyobb része már kifogástalanul használható minden szezonban. Előfordul, hogy még a klímatulajdonosok sem ismerik ezt a hasznos funkciót.

Másrészről az emberek abban is bizonytalanok, hogy ez a fűtési forma mennyire kifizetődő. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy túl sok áramot fogyaszt és hogy a már meglévő fűtésrendszerük úgyis erre a célra van, minek kísérleteznének ezzel.

Mennyi energia megtakarítással számolhatunk?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy lehetséges-e ilyen módszerrel gazdaságosan fűteni. Az esetek túlnyomó részében a válasz az hogy igen, lehetséges. A megfelelő készülék kiválasztásával és bizonyos feltételek teljesülése mellett gond nélkül megtakaríthatunk akár 10-15%-ot is, egy modern gázkazánhoz képest.

Miként lehetnek ilyen gazdaságosak a fűtésre is használt klímák?

A klasszikus olajradiátorok működésére az jellemző, hogy az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ezek a klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A gyakorlatban nagyjából egy az egyben történő energialeadással számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy a készülék 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát. A fűtésre is alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami ennél akár négyszer, ötször jobb hatásfokot biztosít.

Mi az a hőszivattyú, és miért gazdaságos a használata?

A hőszivattyúk működési elve a következő: egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímaberendezés ellenben egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. A hőcserélőn áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a hatását érezhetjük a helyiségben.

A klímában egyfajta speciális hűtőközeg dolgozik, ez egy kémiai vegyület, ami képes átalakulni cseppfolyósból gáz halmazállapotba és fordítva, így tökéletesen alkalmas a hő elvezetésére. Hűtés üzemmódban a lakás meleg levegőjét a hűtőközeg hűti le, ami így felmelegedve gáz halmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol ez a gáz összepréselődik. A gáz ezáltal sokkal sűrűbb lesz, azonban a felhalmozódott hőenergiát megőrzi. A forró és sűrített gáz a kinti közegbe kerülve leadja ezt a hőenergiát és ezután lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe, ahol a benti tér hűtését segíti.

Fűtés során a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni.

A fentiekből is tökéletesen látszik, hogy a klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja. Közvetlenül a hő előállításáért nem felelős. Ennek az az eredménye, hogy egy jó minőségű légkondicionáló készülékkel akár négyszer-ötször hatékonyabban módon fűthetünk, mint egy klasszikus villanyradiátorral.

Érdemes tehát áttérnem a hibrid klímás fűtésre?

A fentiekből is tisztán látszik, hogy egy elektromos radiátornál sokkal hatékonyabbak a klímák. Na de mi lehet a helyzet a már eleve hatékony gázfűtéssel? Korábban említettük, hogy egy modernebb gázfűtéshez képest is 10-15%-os megtakarítást érhetünk el. Kijelenthetjük, hogy egy már kiépített, minőségi kazános, radiátoros vagy padlófűtést nem biztos, hogy érdemes teljesen lecserélni, hiszen ilyen esetben a megtérülési idő akár 10-20 év is lehet, beleszámítva a bekerülési költséget is.

Milyen esetben válasszuk mégis a klímát a gáz helyett? Új építésű házaknál már mindenképp érdemes kiépíteni ezt a rendszert, hiszen egyszerre biztosítja a nyári és téli komfortot, nem elhanyagolható anyagi tényező, hogy a gázfűtés kiépítési költsége akár a kétszerese is lehet a klíma telepítésének.

Akkor is remek választás, ha egy lakásba nincs bevezetve a gáz és költséges lenne a kiépítése, illetve ha kémény kiépítési problémákba ütközünk.

A klíma és gázfűtés hatékony kettőse: a temperáló fűtés.

Amennyiben már van egy modern gázfűtésünk, ám klimatizálni tervezzük a lakást. Ekkor már érdemes lehet elgondolkozni egy jobb minőségű, fűtésre is kiválóan, jó hatásfokkal használható klímarendszeren. Hiszen ebben az esetben sokkal kevesebb plusz ráfordítással kell számolnunk.

Meg is érkeztünk ezzel a klímás fűtés által biztosított egyik leghasznosabb lehetőséghez, a temperáló fűtéshez.

A hagyományos rendszert használva a hétköznapokban, a légkondicionálóval csak rásegítő fűtést végez az adott helyiségben. Ezt érdemes lehet a lakás azon részeiben is használni ahol többet tartózkodunk, és nem akarjuk az egész házat felfűteni, hanem elég lenne csak a nappalit, fürdőt a késő esti órákban felfűteni, mivel a berendezések szinte azonnal átadják a meleget. Ezzel a módszerrel is jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat.

Klímás fűtés az átmeneti, őszi, tavaszi időszakban?

Látványos javulást érhetünk el már akkor is, ha csak az átmeneti időszakokban használjuk a klímát a hagyományos gázfűtés helyett. Ilyenkor tudjuk ugyanis elérni a legjobb hatásfokot ezekkel a készülékekkel.

Minden klíma alkalmas a fűtésre?

A hagyományos berendezések nem alkalmasak arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsék és az átmeneti időszakban sem kifejezetten nevezhetők gazdaságosak. Ennek legfőbb oka, hogy minél hűvösebb van kint, annál jobban romlik a hatásfokuk. Többnyire +5 fokig használhatóak, ez alatt drasztikusan csökken a teljesítményük.

Az igazi fűtésre alkalmas klímák akár -15 fok alatt is képesek gazdaságosan biztosítani a lakás fűtését, a teljesen fűtési időszak alatt is. Némely típusok a legkeményebb hidegben, -20,-25 fokban is zavartalan működésre képesek.

A fent említett hőfokok nem azt jelentik, hogy -15 foknál kikapcsol a készülék, és fűtés nélkül maradunk. Ez a határérték csak azt jelöli, hogy mekkora hőmérsékletig képesek gazdaságosan működni. Ennél nagyobb hidegek esetén elkezd jelentősen romlani a hatásfokuk. Magyarországon a -15 fok is nagyon ritka, így emiatt nem kell aggódnunk. Az ilyen inverteres készülékek úgy vannak megtervezve, kialakítva, hogy nagyobb hatásfokkal működjenek. Nagyobb hőcserélővel, ventilátorokkal és kompresszorokkal rendelkeznek. Emellett műszaki adottságaiknál fogva könnyedén megbirkóznak a lecsapódott folyadék fagyásával is. Egy beépített leolvasztó mechanika biztosítja a folyamatot, ami egy néhány perces leállás során az előállított meleg levegőt felhasználja a készülék fagymentesítésére.

Figyelembe kell venni, hogy a fűtésre alkalmas klímák nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy mind a kültéri, mind pedig a beltéri egységek valamivel nagyobbak lehetnek hagyományos társaikénál.

Kollégáink szívesen segítenek Önnek kiválasztani a céljainak legjobban megfelelő készüléket. Az általunk forgalmazott klímák nagy része alkalmas az átmeneti, vagy akár a teljes téli időszak fűtésére.